


Värmdö Bränneri – äpplet är grunden
Redan när vi startade Värmdö Musteri 2008 hade vi tankar om ett nästa steg, att förädla den must vi utvann ur svenska äpplen. Med musteriet och en bra lokal fanns alla förutsättningar på plats. När vi några år senare, närmare bestämt år 2012, gjorde verklighet av tanken grundades Värmdö Bränneri. Med bränneriet breddades utbudet från musten på frukostbordet över middag fram till måltidens avslutning.
Det är ingen hemlighet att vi har ett brinnande intresse för fransk mat och dryckeskultur. Inför uppförandet av bränneriet läste vi allt om ämnet och reste till de delar av Frankrike som är synonyma med alkohol från äpple och mousserande dryck. Vi reste till Normandie och till Champagne. Resorna gick även till andra delar av världen, till människor och platser med kunskap om hur man jäser och bränner frukt och druvor.
Vi har inte bråttom
Studierna har lärt oss att kvalitet tar tid. Om något utmärker oss är det att vi inte har bråttom. Utrustningen är inköpt utan kompromisser, i bränneriet står rostfria jäsfat och en brännare i koppar, allt inköpt med siktet inställt på kvalitet. De ekfat som Värmdö Bränneri använder för lagringen kommer dels från de delar av Frankrike som har erkänt högst kvalitet, dels är det unika svensktillverkade fat. Kort sagt, ingen del i uppbyggnaden av bränneriet eller i produktionen lämnade vi åt slumpen.
Kvalitet tar tid och genvägar är inget för oss. I en backe, ett par hundra meter från bränneriet har vi planterat flera hundra äppelträd. Äldre sorter samsas med nya bekantskaper. Det kommer att ta några år innan skörden blir något att skryta över.
Värmdö Bränneri är vackert beläget på Ingarö några mil utanför Stockholm. Det ligger vägg i vägg med Värmdö Musteri i en för ändamålet specialbyggd del.
Välkommen!
Malin och Nikolaj Skjernov

Värmdö Bränneri – äpplet är grunden
Redan när vi startade Värmdö Musteri 2008 hade vi tankar om ett nästa steg, att förädla den must vi utvann ur svenska äpplen. Med musteriet och en bra lokal fanns alla förutsättningar på plats. När vi några år senare, närmare bestämt år 2012, gjorde verklighet av tanken grundades Värmdö Bränneri. Med bränneriet breddades utbudet från musten på frukostbordet över middag fram till måltidens avslutning.
Det är ingen hemlighet att vi har ett brinnande intresse för fransk mat och dryckeskultur. Inför uppförandet av bränneriet läste vi allt om ämnet och reste till de delar av Frankrike som är synonyma med alkohol från äpple och mousserande dryck. Vi reste till Normandie och till Champagne. Resorna gick även till andra delar av världen, till människor och platser med kunskap om hur man jäser och bränner frukt och druvor.
Vi har inte bråttom
Studierna har lärt oss att kvalitet tar tid. Om något utmärker oss är det att vi inte har bråttom. Utrustningen är inköpt utan kompromisser, i bränneriet står rostfria jäsfat och en brännare i koppar, allt inköpt med siktet inställt på kvalitet. De ekfat som Värmdö Bränneri använder för lagringen kommer dels från de delar av Frankrike som har erkänt högst kvalitet, dels är det unika svensktillverkade fat. Kort sagt, ingen del i uppbyggnaden av bränneriet eller i produktionen lämnade vi åt slumpen.
Kvalitet tar tid och genvägar är inget för oss. I en backe, ett par hundra meter från bränneriet har vi planterat flera hundra äppelträd. Äldre sorter samsas med nya bekantskaper. Det kommer att ta några år innan skörden blir något att skryta över.
Värmdö Bränneri är vackert beläget på Ingarö några mil utanför Stockholm. Det ligger vägg i vägg med Värmdö Musteri i en för ändamålet specialbyggd del.
Välkommen!
Malin och Nikolaj Skjernov