Värmdö Bränneri – äpplet är grunden

Vägen från musteri till bränneri är kort. Produktionen sker säsongsvis, samtida med säsongen för svenska äpplen. Äpplena kommer till musteriet, musten utvinns och buteljeras eller tappas upp i de för Värmdö Musteri så karakteristiska bag-in-box-förpackningarna.

Musten blir cider

En del av musten tappas inte upp och den pastöriseras inte heller. Ett antal liter must tar den korta vägen in till Bränneriet, vägg i vägg med Musteriet. I samma ögonblick som äpplet blir till must inleds en naturlig jäsningsprocess. På Värmdö Bränneri används inga tillsatser, vare sig jäst eller socker blandas med den rena musten. Under uppsikt jäser nu musten i stora rostfria kärl. Jäsrören pluppar trivsamt och visar att naturen har sin gång.

Efter ett par månader har äppelmusten gått från att vara en alkoholfri dryck till en klar och alkoholhaltig torr cider. Under tiden håller vi uppsikt med processen. Cidern provsmakas och slås om. Därefter är dags för nästa steg, buteljering, och för en del av cidern väntar ytterligare förädling. Men mer om det senare.

På typiska gröna höghalsade flaskor tappas cidern och ställs upp och ner. Där får de stå under en tid, då cidern jäser ytterligare i en så kallad sekundär jäsning som gör den mousserande. Intill den tillfälliga kapsylen samlas den grumlighet som finns kvar. Innan korken kommer på plats fryser vi toppen av halsen. Kapsylen tas bort och den frysta bottensatsen stöts ut. Till sist är det dags att sätta på champagnekorken, med ståltråd och bränneriets symbol som kronan på verket.

Bränneriets hjärta

En del av musten från Värmdö Musteri blir till cider. Och en del av cidern tar ytterligare ett steg i förädlingsprocessen. Den flyttas från jäsningstanken till Bränneriets hjärta och dess stolthet. I den vackra destillationsapparaten i koppar övergår cidern genom destillationen till sprit; cider blir till äppelbrännvin.

Talar man om äppelbrännvin går tankarna hos de allra flesta till Calvados. Det franska äppelbrännvinet med ursprung i regionen Calvados som ligger i Normandie, som i sin tur ligger i nordvästra delen av Frankrike. Namnet Calvados är skyddat enligt de franska reglerna för växtplats, råvarans ursprung och kvalitet etc. (Appelation d’Origine Conrôlée).

I praktiken innebär det att endast Calvados som kommer från Calvados får kallas Calvados. Det sätt som vi framställer äppelbrännvin på Värmdö Bränneri är i stort sett identisk med det brännvin man gör i Normandie, en skillnad är att vår version kallas Pomme de Vie.

Head, heart and tail

Destillering sker i tre faser med tre olika produkter som kommer ur brännaren. De kallas traditionellt för Head, Heart and Tail. Eller på svenska kort och gott för Huvud, Kropp och Svans. Med vår precisa destillationsutrustning skiljer vi ut Kroppen. Det är denna kvalitetssprit som blir till Pomme de Vie.

Värmdö Bränneri – äpplet är grunden

Vägen från musteri till bränneri är kort. Produktionen sker säsongsvis, samtida med säsongen för svenska äpplen. Äpplena kommer till musteriet, musten utvinns och buteljeras eller tappas upp i de för Värmdö Musteri så karakteristiska bag-in-box-förpackningarna.

Musten blir cider

En del av musten tappas inte upp och den pastöriseras inte heller. Ett antal liter must tar den korta vägen in till Bränneriet, vägg i vägg med Musteriet. I samma ögonblick som äpplet blir till must inleds en naturlig jäsningsprocess. På Värmdö Bränneri används inga tillsatser, vare sig jäst eller socker blandas med den rena musten. Under uppsikt jäser nu musten i stora rostfria kärl. Jäsrören pluppar trivsamt och visar att naturen har sin gång.

Efter ett par månader har äppelmusten gått från att vara en alkoholfri dryck till en klar och alkoholhaltig torr cider. Under tiden håller vi uppsikt med processen. Cidern provsmakas och slås om. Därefter är dags för nästa steg, buteljering, och för en del av cidern väntar ytterligare förädling. Men mer om det senare.

På typiska gröna höghalsade flaskor tappas cidern och ställs upp och ner. Där får de stå under en tid, då cidern jäser ytterligare i en så kallad sekundär jäsning som gör den mousserande. Intill den tillfälliga kapsylen samlas den grumlighet som finns kvar. Innan korken kommer på plats fryser vi toppen av halsen. Kapsylen tas bort och den frysta bottensatsen stöts ut. Till sist är det dags att sätta på champagnekorken, med ståltråd och bränneriets symbol som kronan på verket.

Bränneriets hjärta

En del av musten från Värmdö Musteri blir till cider. Och en del av cidern tar ytterligare ett steg i förädlingsprocessen. Den flyttas från jäsningstanken till Bränneriets hjärta och dess stolthet. I den vackra destillationsapparaten i koppar övergår cidern genom destillationen till sprit; cider blir till äppelbrännvin.

Talar man om äppelbrännvin går tankarna hos de allra flesta till Calvados. Det franska äppelbrännvinet med ursprung i regionen Calvados som ligger i Normandie, som i sin tur ligger i nordvästra delen av Frankrike. Namnet Calvados är skyddat enligt de franska reglerna för växtplats, råvarans ursprung och kvalitet etc. (Appelation d’Origine Conrôlée).

I praktiken innebär det att endast Calvados som kommer från Calvados får kallas Calvados. Det sätt som vi framställer äppelbrännvin på Värmdö Bränneri är i stort sett identisk med det brännvin man gör i Normandie, en skillnad är att vår version kallas Pomme de Vie.

Head, heart and tail

Destillering sker i tre faser med tre olika produkter som kommer ur brännaren. De kallas traditionellt för Head, Heart and Tail. Eller på svenska kort och gott för Huvud, Kropp och Svans. Med vår precisa destillationsutrustning skiljer vi ut Kroppen. Det är denna kvalitetssprit som blir till Pomme de Vie.